Carlo's classics - Studio Luijten Duidelijk

Ga naar de inhoud


Het is alweer even geleden, maar toch: ik schreef ooit enkele klassiek aandoende stukken voor gitaar, geinspireerd door met name J.S. Bach. In de zomer van 2008 zette ik daar mijn tanden nog eens in (voor langere tijd, want klassiek gitaar vergt veel van de gitarist, ook als het om zelfgeschreven stukken gaat!). Dat resulteerde toen in onderstaande opnames. Sommige nummers zijn zelfs ooit met de hand uitgeschreven in notenschrift... in de tijd dat er nog geen computers bestonden en mijn tijd nog niet zo schaars was!

Afgelopen jaren heb ik de akoestische gitaar weer met hernieuwde energie opgepakt, geinspireerd door een zeer bijzonder verjaardagskado. Voor mijn 40ste verjaardag kreeg ik een gitaarclinic in Zuid-Frankrijk cadeau, met mijn jeugdgitaarheld en grootmeester Harry Sacksioni. Hij moedigde me aan om het componeren weer op te pakken, wat voelde als een geweldig compliment! Helaas is tijd tegenwoordig schaars, maar af en toe ontstaat er iets moois.

"Mixed up" was mijn tweede compositie, en de eerste die ik uitschreef. De transcriptie staat hieronder (mail even als je een hogere resolutie scan wilt ontvangen). De titel slaat op gemengde gevoelens, en dat komt terug in het begin- en eindstuk in E mineur, terwijl het middenstuk in E majeur staat.

Mixed up
00:00

"Thoughtless" ontstond toen ik op een dag gedachteloos voor me uit zat te spelen (vandaar de titel; toegegeven, geen heel creatieve vondst). Het stuk bestaat uit enkele delen die behoorlijk verschillen maar op een of andere manier toch samenhang vertonen. Tenmiste dat hoop ik.

Thoughtless
00:00

"Kurketrekker" is gecomponeerd door vriend John Sesink. Ik neem het hier toch op omdat ik het heb uitgeschreven, ook weer met de hand, in de tijd dat er nog geen computers bestonden. We hebben het ooit samen uitgevoerd op een sessie waar voor de rest vooral hardrockbands speelden. Bijzonder!

Kurketrekker (J. Sesink)
00:00

"Weer slecht weer" was mijn eerste compositie ooit, en ik schreef dit... ja inderdaad, toen het slecht weer was. Vandaar de sombere toonzetting. Ik voegde ook meteen al een tweede partij toe, en heb ze over elkaar heen opgenomen. Bij de opname in 2008 besloot ik er ook nog een improvisatie partij bij op te nemen om het einde te verlevendigen.


Weer slecht weer
00:00

"Rings of happiness" schreef ik een half leven geleden voor het vriendinnetje waar ik toen mee was. Ze had ingestemd om vrienschapsringen te kopen en daar was ik zo van onder de indruk dat ik van de weeromstuit dit nummer schreef. De "Rings" slaat vooral ook op de rinkelende flageoletten die steeds tussendoor klinken. De ringen zijn er helaas nooit gekomen; direct na het besluit om ze te kopen ging de verkering uit.

Rings of Happiness
00:00

Opus 9 van Fernando Sor schreef ik uiteraard niet zelf. Ik neem dit stuk toch op hier omdat ik simpelweg trots ben dat ik dit stuk ooit helemaal van begin tot eind heb kunnen spelen. Ik kreeg het van iemand toen ik nog niet zo lang gitaar speelde, daarna heeft het jaren in mijn map gezeten. Af en toe begon ik er aan, maar zette nooit helemaal door tot het eind. Enkele jaren geleden is het gelukt!


Opus 9 (F. Sor)
00:00
(c) Studio Luijten Duidelijk 2024
Terug naar de inhoud